top of page

Norge Rundt på sykkel på 50 dager

Jeg delte sykkelturen mentalt opp i syv hoveddeler:

1.  Østlandet langs kysten og svenskegrensa opp til Trondheim og Inderøy

2. Helgelandskysten, Saltfjellet, Bodø, Steigen, Hamarøy

3. Ballangen, Narvik, Setermoen, Bardufoss, Lyngen, Alta, Nordkyn, Vardø

4. Finnmarks- og Troms-kysten med Hurtigruta nedover til Tromsø

5. Kvaløya, Senja, Vesterålen, Lofoten, Bodø og Kystriksveien til Nesna

6. Hurtigruten til Trondheim og så Vestlandet langs kysten til Lindesnes

7. Sørlandet på vei hjem til Oslo

Bildene på høyre side viser i grove trekk reiseruten, men det ble en god del omveier som ikke vises. Har logget endel konkrete ruter på Strava for de som er interessert.

Del 1

Oslo-Larkollen-Hvaler-Halden-Ørje-Villmarksruta-Røros-Trondheim-Inderøy

Fredag ettermiddag 26 juni syklet jeg nedover kysten fra Oslo til Larkollen hvor jeg fant en idyllisk liten sandstrand å overnatte på. Dagen etter syklet nedover til Døvika, på Hvaler hvor jeg fikk hele stranda for meg selv. I striregn dagen etter syklet jeg videre til Halden og overnattet på historiske Fredriksten hotell med flott utsikt over hele byen. Deretter syklet jeg oppover til Trondheim noenlunde langs Villmarksruta (nasjonal sykkelrute nr 9), via Haldenkanalen til Ørje, så gjennom Finnskogen og forbi Femundsmarka (innom vakre Røros), videre over fjellet langs fv705 gjennom Stugudalen forbi Sylene, før jeg skrådde inn mot Trondheim langs Jonsvannet. Fant en kjempefin teltplass ved sjøen nær Flakk fergeleie. Neste dag tok jeg ferja til Rørvik og syklet kjerreveien til Inderøy og KOA camping.

 

Del 2

Røra-Brønnøysund-Herøy/Dønna-Sjonfjellet-Saltfjellet-Bodø-Steigen-Hamarøy

Jeg hadde et par arbeidsdager på KOA camping og brukte tiden samtidig til å sykle litt rundt på den Gylne Omvei hvor jeg blant annet besøkte spektakulære Øyna landskapshotell for en smakfull 3-retter med utsikt over et av de flotteste landbrukslandskapene jeg vet om. Så syklet jeg opp til Steinkjær og begynte på Kystriksveien Fv17 gjennom Namdalen og opp langs Helgelandskysten, innom Vennesund camping, Brønnøysund, Alstahaug, Herøy, Dønna og Sjonfjellet. Så var jeg heldig med værmeldingen og valgte nattsykling langs E6 over Saltfjellet og polarsirkelen via Mo i Rana til Bodø. Derifra gikk turen til Steigen og Bøsanden på Engeløya som er en av de vakreste strendene jeg vet om. Fikk fantastisk vær! Så ble det mer magisk nattsykling videre til Hamarøy og Tranøy fyr hvor jeg hadde en ny arbeidsdag og fikk tid til å utforske området litt med en liten fjelltur til Bjørndalsklubben. Møtte utrolig mange fine mennesker på Tranøy fyr; ett av mine absolutte favorittsteder i Norge.

 

Del 3

Ballangen-Narvik-Bardufoss-Lyngen-Alta-Sennalandet-Nordkyn-Vardø

Sent utpå kvelden syklet jeg fra Tranøy fyr til Bogenes fergekai; rakk ikke siste ferge fordi det var så flott lys og flotte skyer at jeg måtte stoppe mange ganger for å fotografere og lage små videosnutter. Ble til at jeg overnattet enkelt i bivisacken på kaia, men slik skal det være. Dagen etter gikk turen i lett regnvær først gjennom majestetiske og trollske Ballangen, så videre til Narvik og Bjerkvik hvor jeg valgte å overnatte fordi det plutselig kom et intenst regnvær. Dagen etter syklet jeg oppover fjellet videre opp til Setermoen og Bardufoss-Nordkjosbotn-Alta. Det er heftige landskap og store avstander. Møtte mange ulike mennesker på veien den dagen, først da jeg svingte innom vakre Bardu bygdetun, så på Setermoen hvor jeg ble kjent med en ung ivrig fluefisker i Barduelva, deretter videre til Bardufoss hvor jeg møtte Juri som hadde syklet helt fra Sveits, via Finland. Vi syklet videre sammen en stund mot Lyngsalpene hvor Juri fikk oppleve fantastisk midnattsol for første gang; det var en stor opplevelse. Jeg syklet videre alene gjennom den natten til Edmundgaard i Lyngen hvor jeg tok meg en solid kaffepause og ble kjent de gjestfrie ildsjelene som har restaurert et idyllisk naust som ligger fantastisk til med panorama rett mot Lyngsalpene. Senere på dagen, på veien videre nær Alta brygget det opp til et skikkelig vær og jeg gikk inn i en ganske frisk og våt uke med intense opplevelser gjennom Finnmark. Syklet over Sennalandet til Ifjord, tok så den 250 km lange omveien til Slettnes fyr på Nordkyn som jeg har et sterkt forhold til, deretter tilbake igjen og videre gjennom natten til Tanabru og utover langs den eksotiske Varangerkysten mot Vardø hvor jeg hadde booket en overnatting med Hurtigruten Finnmarken. Fikk hele landskapet for meg selv i uvirkelig fin midnattsol. Sov etpar timer på morgenkvisten på Ekkerøy. Rakk såvidt Hurtigruten Finnmarken i Vardø fordi jeg fikk en voldsom motvind midt i ansiktet; skal si det var godt å nyte Finnmarkens fasiliteter etter en hard uke i Finnmark. 

Del 4

Hurtigruta Finnmarken: Vardø-Tromsø

Fikk helt fantastisk vær med Hurtigruten til Tromsø; to netter med uforglemmelig midnattsol uten vind på dekk. Det er noe eksotisk og tidløst over å seile langs kysten av Varanger, med det kalde Barentshavet på den ene siden og det steile Varangerplatået på den andre siden. Fikk testet et rikholdig utvalg av ulike norske spesialiteter underveis og ble kjent med veldig mange sjarmerende og trivelige mennesker på disse to dagene. Har lagt ut mange bilder fra denne turen.

Del 5

Kvaløya-Senja-Andøya-Vesterålen-Lofoten-Kystriksveien/E6

Vi seilte inn til Tromsø den siste dagen med midnattsol, det var litt spesielt. Kapteinen tok meg med på en liten sykkeltur rundt Tromsø den kvelden, før de seilte videre. Det var stas! Den natten syklet jeg langs østkysten av Kvaløya til Brensholmen og tok ferja videre til Senja dagen etter. Hadde et par fine dager der, særlig på Skaland og Bøsanden, før jeg tok ferja videre fra Gryllefjord til Andenes for en magisk overnatting på Bleikstranda. Syklet derifra videre til Sortland, Myre og Nyksund, hvor jeg hadde tre arbeidsdager. Nyksund er et av de stedene jeg alltid trekker tilbake til og egentlig aldri reiser fra, føler jeg på en rar måte hjemme her. Turen gikk deretter videre til vakre Taen friluftsområde på Hadsel før jeg tok ferja fra Melbu til Lofoten. Fikk oppleve fantastisk nattsykling gjennom Lofoten. Selv om det ikke lenger var midnattsol så var lyset kanskje enda flottere med fargesprakende overganger mellom solnedgang og soloppgang. Tok så ferja fra Moskenes til Bodø og syklet nedover langs kystriksveien mot Nesna hvor jeg hadde booket en tur med Hurtigruten Midnatsol til Trondheim. Fikk et vanvittig regnvær ned til Nesna, men det endret seg totalt da jeg kom på båten.

Del 6

Hurtigruten-Trondheim-Kristiansund-Molde-Vestkapp-Bergen-Jæren-Lindesnes

Gikk på Hurtigruten Midnatsol fra Nesna sørover mot Trondheim tidlig på morgenen og igjen var jeg utrolig heldig med været og fikk strålende solskinn og lite vind hele veien til Trondheim. Møtte flere fine folk, spiste nydelig kortreist mat og koste meg snurrings i boblebadet på dekk til en spektakulær solnedgang. Kan ikke få sagt sterkt nok hvordan jeg anbefaler alle som reiser i Norge til å planlegge deler av reisen med Hurtigruten. Fra Trondheim syklet jeg videre nedover til Kristiansund hvor jeg først hadde en uforglemmelig fin overnatting på et naust ved Tømmervåg ferjeleie. Morgenen etter trillet jeg inn til Kristiansund i et vanvittig fint lys og gryende sommervær. Fikk faktisk nå en hel uke med sommervær på Vestlandet, innom Molde, så utom tidløse Vestkapp, videre nedover til Bergen uttaskjærs langs mindre trafikkerte fylkesveier. Hadde en røff overnatting på Bergen busstasjon fordi jeg ikke fikk timet ferja derifra til Stavanger; dette partiet er plundrete å sykle med undersjøiske tuneller og store strekninger på tungt trafikkerte E39, så jeg valgte å teste alternativ logistikk. Fra Stavanger fikk jeg oppleve Jæren på sitt beste og hadde en herlig overnatting på Hotel Jæren, på Bryne. Syklet så videre sørover innom Egersund og Flekkefjord ned til Lindesnes fyr hvor fyrvokteren lot meg overnatte i fyrtårnet; det var en opplevelse for livet!
 

Del 7

Lindesnes-KristiansandSandefjord-Oslo

Etter en magisk stjernenatt på Lindesnes fra verandaen på fyrtåret fikk jeg også oppleve en spektakulær soloppgang. Etter å ha snakket litt mer med fyrvokteren og testet bakevarene hos bakeren her, syklet jeg videre nordover mot Søndre Vøra der moren min bor, langs fylkesveiene nær kysten innom Kristiansand, Lillesand, Grimstad, Arendal, Tvedestrand, Stathelle, Larvik og Sandefjord. Det ble en lang natt og jeg holdt faktisk på å sovne flere ganger underveis, men klarte å hente meg inn med litt mikrosøvn. Det hadde bygd seg opp et underskudd på søvn over flere dager. Det var utrolig fint å se moren min igjen etter en så lang reise. Det ble en lang frokost og formiddag på verandaen før jeg syklet videre til Oslo og nådde Radiumhospitalet rett før det begynte å bli mørkt igjen. Turen hadde blitt mer enn jeg turde drømme om. Jobber fortsatt med å organisere og formidle alle opplevelsene; det var blitt nær 45 000 bilder og videoer med gode minner i bagasjen. Forsøker å legge ut smakbiter på instagram-kontoen @norskeomveier nesten daglig, men målet er å organisere minnene på en slik måte at det blir mulig for andre reisene å søke på relevant informasjon og få reisetips for akkurat de områdene de ønsker å utforske. Det er et pågående prosjekt som skal være klart til neste sesong.

Denne turen handlet naturligvis ikke om å komme fort fram eller om å sette noen rekorder, men om å utforske norske omveier og landskap, og kanskje mest av alt om å møte utrolig mange fine mennesker hele veien underveis, så forsøke å fange disse møtene og dele så mange gode opplevelser som mulig. Om å forsøke inspirere andre til å dra på egne eventyr i Norge, og gi litt tilbake for alt jeg har fått på reisene mine. Det var også et konkret mål å samle inn så mange penger til Kreftforeningen som mulig. Takk igjen til alle dere som har bidratt; det inspirerer meg til å fortsette turen og gjøre den så fin som mulig.

Screenshot 2020-10-25 at 11.44.47.png
Screenshot 2020-10-25 at 12.13.06.png
Screenshot 2020-10-25 at 12.30.23.png
hurtigrutens_anl%C3%83%C2%B8p_edited.jpg
Screenshot%202020-10-25%20at%2013.10_edi
Screenshot 2020-10-25 at 14.00.15.png
Screenshot%202020-10-25%20at%2014.08_edi
bottom of page